Verdanov » Specials » Woning verkopen

Tips bij het schatten en verkopen van je huis of appartement

Tips bij het schatten en verkopen van je huis of appartement Je woning verkopen kan misschien een hele klus lijken als je er aan wilt beginnen: een koopprijs bepalen voor je huis, het te koop zetten, en het online promoten. Een goed begin kan je alvast maken door je huis correct te laten schatten door een taxateur. Bovendien kan je je laten bijstaan door een makelaar in vastgoed, die je woning op professionele manier zal helpen verkopen. Een makelaar kan een belangrijke rol spelen bij de promotie van het huis online en in de vastgoedsector waardoor de kans om het te verkopen groter wordt. Een overzicht van nuttige tips bij het verkopen van je huis of appartement.

Je woning verkopen: waar te beginnen?

Het verkopen van een huis brengt best wel wat kopzorgen met zich mee. Ten eerste moet je nadenken over de waarde van je woning, waarbij je moet letten op de toestand van de prijzen op de huizenmarkt. Ook al zegt men vaak dat de waarde van een goed iets heel subjectiefs is, toch is het raadzaam om bij het bepalen van de prijs van je woning rekening te houden met enkele criteria. Deze worden uitgebreid uitgelegd in deze Woning Verkopen-Special.

Huis schatten

Bij het kiezen van een vraagprijs kan je je laten leiden door een taxateur. Dat is een deskundige die de woning zal schatten en een voorstel zal formuleren met betrekking tot een mogelijke koopprijs. Die prijs zal binnen een bepaalde marge liggen, bijvoorbeeld tussen de 215.000 en 230.000 euro. Aan de hand van het advies van de taxateur kan je dan de koopprijs vaststellen waartegen je je huis wilt verkopen.

Huis of appartement te koop zetten

De volgende stap is het te koop zetten van je woning. Je plaatst een bordje "huis te koop" of "appartement te koop" dat mogelijke geïnteresseerden meteen zal aantrekken. De kunst is hierbij om de woning van de buitenkant heel aantrekkelijk te maken: zorg voor een mooie voorgevel, was de ramen en maak de omgeving proper en aanlokkelijk. Een kandidaat-koper zal zich vaak onbewust laten leiden door details die op het eerste zicht misschien onbelangrijk lijken, maar cruciaal kunnen zijn bij het overwegingsproces om een huis al dan niet aan te kopen.

Online promotie voor de verkoop

Onmisbaar om een woning te koop te zetten is ongetwijfeld de hulp van het internet. Online kan je makkelijk een groot publiek aan kandidaat-kopers bereiken waardoor de kans op een uiteindelijke verkoop van je huis groter is. Zorg voor mooie foto's, duidelijke info en een heldere beschrijving van je woning. Op die manier kan je online advertentie snel en makkelijk gelezen worden en krijgen geïnteresseerden meteen een goed overzicht van alle specifieke kenmerken. Een professionele makelaar in vastgoed kan je hierbij de nodige assistentie verlenen.

Prijzen op de huizenmarkt

De huizenmarkt kende sinds de economische crisis van 2008 heelwat pieken en dalen, maar lijkt stilaan mee te surfen op een heel bescheiden economische groei. Wanneer je beslist om je huis te verkopen kan je hiermee rekening houden. Wacht bijvoorbeeld tot de huizenmarkt weer helemaal aantrekt om je huis te verkopen. Want als bij een dalende huizenmarkt je woning al te lang te koop staat, levert dit weinig op. Integendeel: een woning die lang te koop staat valt in negatieve zin op.
Huis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelen

Huis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelen

Voor wie zijn huis wil verkopen en er toch nog in wil blijven wonen, is de verkoop op lijfrente een interessante optie. Je huis verkopen op lijfrente kan je doen door een overeenkomst te laten opmaken…
Gepubliceerd door Verdanov op 02-12-2013, laatst gewijzigd op 18-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.mijnhuisverkopen.nl
  • www.deidealewoning.be/
  • www.livios.be/nl/immo/immogids/verkoopgids
  • www.knack.be
  • www.immoweb.be