Verdanov » Specials » Allergieen

Behandeling en tips bij hooikoorts en andere allergieën

Behandeling en tips bij hooikoorts en andere allergieën Hooikoorts kan een ware spelbreker zijn als het eindelijk weer mooi weer is geworden. Je hebt een hele winter zitten wachten op zonnig weer en als het zover is slaat je allergie voor pollen weer toe. Symptomen als hoesten, niezen, jeuk en ademhalingsproblemen steken dan de kop weer op. Maar ook andere allergieën zoals deze voor eiwitten, noten, en ander voedsel kunnen vervelende symptomen met zich meebrengen. Afhankelijk van de ernst van de allergie kunnen onder meer medicijnen, oogdruppels, neusdruppels en andere remedies voorgeschreven worden. Een overzicht.

Hooikoorts en pollen

Het mooie lenteweer is voor de meesten onder ons een ware verademing na een lange koude winter. Maar met het in bloei staan van planten en bloemen duiken ook die vervelende pollen weer op. Pollen kunnen voor irritante symptomen zorgen zoals hoesten, niezen, en ademhalingsproblemen. Ademhalingsproblemen kunnen net als het voortdurend snotteren en je neus snuiten de pret bij mooi en warm weer ernstig bederven voor wie last heeft van hooikoorts. Hooikoorts is de meer populaire naam om pollenallergie mee aan te duiden.

Allergieën en hun symptomen

Symptomen van allergieën kunnen erg in ernst verschillen. Bij bepaalde allergieën zoals deze voor sommige voedselproducten kan een allergie leiden zelfs leiden tot shock. Maar in de meeste gevallen blijft het bij aandoeningen aan neus en keel, met andere woorden het ademhalingsysteem. Sommige hooikoortspatiënten voelen ook een soort van jeuk in de rug op de longen. De symptomen van verschillende allergieën worden uitgebreid besproken in deze Allergieën-Special.

Allergieën binnenshuis

Mensen die last hebben van pollenallergie kiezen er soms noodgedwongen voor om bij mooi weer binnen te blijven. Op die manier vermijden ze de rondvliegende pollen die hooikoorts veroorzaken. Maar ook in je eigen woning kunnen er allergieën optreden. Een veel voorkomende allergie is deze voor huisstofmijt die doorgaans toeslaat in de lakens en dekens van je bed, in sofa's en andere meubels. Een typisch symtoom hiervan is jeuk aan de ogen. In deze Allergieën-Special vind je een hele reeks tips om je woning te beschermen tegen allergieën.

Behandeling en tips tegen allergieën

Allergieën kunnen op verschillende manieren behandeld worden, maar doorgaans is voorkoming en vermijding van de "triggers" van de symptomen de meest logische oplossing. Bij hooikoorts worden ook vaak medicijnen voorgeschreven; deze zorgen voor een onderdrukking van de symptomen en kunnen verlichting van de klachten brengen. Maar sommige hooikoortspatiënten ondervinden er een beklemd en blokkerend gevoel van doordat het lichaam zich niet kan afreageren. Ook oogdruppels, neusdruppels en neussprays kunnen deel uitmaken van de behandeling van allergieën.
Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen

Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen

Als je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt sneller moe. Ademhalingsklachten kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn soms chronis…
Zyrtec tegen allergie: gebruik, dosis & bijwerkingen

Zyrtec tegen allergie: gebruik, dosis & bijwerkingen

Iedereen die last heeft van hooikoorts weet wat voor vervelende symptomen deze allergie met zich mee kan brengen. Jeukende ogen, niesbuien, en een 'lopende' neus zijn symptomen waar niemand op zit te…
Gepubliceerd door Verdanov op 25-03-2014, laatst gewijzigd op 31-05-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be