Verdanov » Specials » Antibiotica

Gebruik en bijwerkingen van antibiotica

Gebruik en bijwerkingen van antibiotica Antibiotica gebruiken tegen een ontsteking is al lang niet meer zo vanzelfsprekend. Waar op het einde van de twintigste eeuw antibiotica nog vlotjes en overvloedig werden voorgeschreven, legt men nu toch wat meer voorzichtigheid aan de dag. Artsen beseffen dat een te vaak gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie van bacteriën. Waar moet je zoal rekening mee houden als je antibiotica gebruikt, en welke risico's en bijwerkingen kan dit geneesmiddel met zich meebrengen?

Antibiotica tegen ontstekingen

In de loop van de twintigste eeuw ontwikkelde antibiotica zich tot een geneesmiddel dat zo goed als onmisbaar leek in de medische wereld. Voor de behandeling van ziektes als hersenvliesontsteking en longontsteking was en is het gebruik van antibiotica cruciaal. Maar ook voor de bestrijding van lichtere ontstekingen zoals verkoudheid en keelontsteking kreeg antibiotica een nadrukkelijk belang toegewezen.

Gebruik op voorschrift

Bacteriële ontstekingen konden snel genezen worden dankzij de toediening van het geschikte type van antibiotica. De status van wondermiddel in de geneeskunde deed het gebruik van antibiotica stijgen tot ongekende hoogten. Al te vaak schreven dokters onmiddellijk antibiotica voor om lichte infecties te bestrijden, terwijl een afwachtende houding allicht meer aangewezen was.

Nadelen en bijwerkingen

Patiënten beschouwden het als normaal om bij de minste klachten zoals keelpijn en hoesten antibiotica voorgeschreven te krijgen.
Maar geleidelijk aan ging men beseffen dat het overvloedig gebruik van antibiotica ook nadelen kan hebben. Een van de meest aangehaalde argumenten tegen het gebruik van antibiotica is dat de meeste (met de nadruk op: "de meeste") ontstekingen wel vanzelf genezen. Daar bovenop komen nog de bijwerkingen die antibiotica met zich mee kan brengen.

Vaak antibiotica gebruiken slecht?

"Slecht voor het immuunsysteem, slecht om resistente bacteriën te kweken...": het zijn maar enkele van de nadelen die door de criticasters genoemd worden als neveneffect van antibioticagebruik. Antibioticagebruik kan inderdaad wel nadelig zijn voor de gezondheid en risico's inhouden als je er onverantwoord mee omspringt. Wat je vooral moet onthouden is dat je de door je arts voorgeschreven dosis moet respecteren en niet op eigen houtje antibiotica moet nemen om een bezoek aan de huisarts uit te sparen.
Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Medicijnen zijn er om je te genezen, maar soms brengen ze erg vervelende nevenwerkingen met zich mee. Ongewenste neveneffecten ontstaan omdat het lichaam niet gewend is aan de pillen die het moet slik…
Antibiotica: gebruik, alcohol, bijwerkingen & neveneffecten

Antibiotica: gebruik, alcohol, bijwerkingen & neveneffecten

Antibiotica zijn een uiterst belangrijk geneesmiddel in de moderne geneeskunde. Dankzij antibiotica kunnen bacteriële infecties efficiënt worden bestreden. Maar antibiotica kunnen ook nadelen met zich…
Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? Tips

Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? Tips

Tijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel heel moeilijk is om neen te zeggen als het je wordt aangeboden. Dit geldt ook v…
Gepubliceerd door Verdanov op 02-06-2014, laatst gewijzigd op 05-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.consumed.nl
  • http://www.red-antibiotica.org/Webtekst-Antibiotica.htm
  • http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=716