Verdanov » Specials » Bank failliet

Gevolgen van en tips bij het failliet gaan van je bank

Gevolgen van en tips bij het failliet gaan van je bank Banken die failliet gaan of genationaliseerd worden: het zijn allemaal toestanden die de spaarders het vertrouwen in banken doen verliezen. Bij het failliet gaan van een bank word je geconfronteerd met allerlei specifieke termen zoals bail-in, bail-out en bad bank. Wat betekenen deze termen allemaal voor de gewone spaarder en wat kan je doen om het failliet van je bank te overleven? In deze Bank Failliet-Special vind je alvast enkele handige tips.

Banken failliet door de crisis

De crisis van 2008 bracht een ware schokgolf met zich mee in de financiële wereld. Wereldwijd moesten banken van het failliet gered worden door overheden, wat later trouwens ook die overheden in de problemen bracht. Wat door veel mensen als ondenkbaar geacht werd, gebeurde dus toch: ook "veilige" grootbanken bleken niet bestand tegen de globale economische crisis en de gevolgen ervan.

Een bankrun als gevoelsmatige reactie

Als je bank failliet dreigt te gaan, is het een vrij begrijpelijke reactie om meteen naar de bank te hollen om je geld af te halen. Als veel mensen dit tegelijkertijd doen, dan spreekt men van een bankrun. Bankruns zijn vooral gevoelsmatige reacties van spaarders die vrezen hun spaargeld te verliezen, maar op zich heeft een bankrun niet veel zin. Een bank is immers nooit in staat om tegelijkertijd alle bij haar geplaatste spaargeld uit te betalen. Maar dan nog blijft de vraag: wat moet je als spaarder doen als je bank failliet gaat?

Wat kan je zelf doen bij een bankfailliet?

Het is makkelijk gezegd dat het geen zin heeft om in de rij te gaan staan om je geld terug te krijgen, maar wat doe je er concreet aan? In deze Bank Failliet-Special vind je de nodige tips om met een eventueel failliet van je bank om te gaan en hoe je je er het best op kan voorbereiden. Een van de belangrijkste tips om in gedachten te houden is om regelmatig de kredietrating van je bank na te gaan. Deze is een goede aanwijzing voor de gezondheid van je spaarbank. Verder in deze Special ook informatie over de veiligheid van je spaargeld bij een spaarbank.

Nationalisatie van Dexia en SNS Reaal

In de nasleep van de crisis van 2008 werden jaren nadien nog banken genationaliseerd, denk maar aan het Belgische Dexia in 2011 en het Nederlandse SNS Reaal in 2013. In beide gevallen spreekt men van een zogenaamde bail-out, wat erop neer komt dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van de redding van de bank. Stilaan gaan er meer en meer stemmen op om over te gaan naar een systeem van bail-in om banken te redden.

Bail-in, bail-out en bad bank: wat is het?

In het geval van bail-ins draaien de obligatiehouders en de spaarders zelf op voor de redding van de bank en moeten ze verlies lijden als onderdeel van het reddingsplan voor de bank. In deze Bank Failliet-Special meer info over het verschil tussen bail-ins en bail-outs, en het begrip van de restbank of "bad bank".
Van AAA-rating tot C-rating: kredietratings van banken

Van AAA-rating tot C-rating: kredietratings van banken

Voor banken en landen zijn zogenaamde "credit ratings" of kredietbeoordelingen een erg belangrijk gegeven. Wanneer een bank of een land een negatieve kredietbeoordeling krijgt van een kredietratingage…
Wat zijn systeembanken en welke banken staan er op de lijst?

Wat zijn systeembanken en welke banken staan er op de lijst?

Systeembank of "systeemrelevante" bank is een begrip dat in de nasleep van de economische crisis van 2008 en de schuldencrisis van 2010-2011 ingang heeft gevonden in de financiële wereld. Systeembanke…
Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-out

Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-out

Op onopvallende tijdstippen zoals weekends, of de dagen net voor een vakantie, worden er wel eens ingrijpende beslissingen genomen. Beslissingen die voor veel kritiek zouden zorgen als er teveel aanda…
Gepubliceerd door Verdanov op 04-12-2013, laatst gewijzigd op 18-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.