Tips en uitleg bij het investeren in obligaties
Obligaties zijn voor de investeerder die het beleggingsrisico wil spreiden een onmisbaar onderdeel van zijn beleggingsportefeuille. Obligaties bieden wat meer veiligheid en zekerheid dan aandelen en leveren de belegger een betere positie op bij een eventueel failliet van een bedrijf. Bedrijfsobligaties zijn net als staatsobligaties onderwerpen aan de economische logica van rente en risico: hoe beter een bedrijf of overheid het economisch doet, hoe lager de rente van de obligatie. Bij een hoger risico zal de obligatie een hogere rente opleveren. Welke soorten obligaties zijn er zoal, en wat zijn hun specifieke kenmerken en mogelijk rendement?
Risico spreiden
De belegger die geld wil investeren in de financiële wereld kan kiezen uit tal van mogelijkheden. De belegging die het meest gekend is bij het publiek is het investeren in aandelen. Aandelen kunnen een hoog potentieel rendement hebben maar ook meer risico met zich meebrengen dan obligaties. Om die reden breiden beleggers hun beleggingsportefeuille onder meer uit met de ietwat "veiligere" obligaties, waardoor het beleggingsrisico gespreid wordt. Ook andere verschillen tussen
aandelen en
obligaties komen uitgebreid aan bod in deze Obligaties-Special.
Bedrijfsobligaties
Een obligatie is in feite een
schuldvordering die een bedrijf heeft tegenover een belegger. Een onderneming schrijft obligaties uit om geld op te halen voor een investering die belangrijk kan zijn voor een bedrijf. Op die manier kan een bedrijf zich verder doorontwikkelen en een concurrentiële positie veroveren op de markt. Dit komt erop neer dat de onderneming geld leent van beleggers die als beloning daarvoor een vergoeding krijgen, namelijk rente. Strikt genomen is een obligatie dus een schuldbewijs van een onderneming dat de belegger winst oplevert.
Staatsobligaties
De vergoeding van de rente ligt hoger wanneer het bedrijf nog niet zo een gevestigde naam is in de financieel-economische wereld. Het bedrijf moet zich immers nog bewijzen en er is nog niet veel zekerheid over de kans van slagen van een bepaalde investering. Een belegger krijgt in dat geval meer rente voor de obligatie, maar neemt ook meer risico dan bij een grote speler op de markt, zoals een bekende multinational, waarbij de rente van de obligatie lager zal zijn. Net als ondernemingen kunnen ook landen obligaties uitschrijven; men spreekt dan van staatsobligaties. Ook in dat geval geldt de economische logica van
risico en rente: hoe beter het land het economisch doet, hoe lager de rente. In deze Special meer uitleg over de soorten obligaties, de rentevoeten en de specifieke kenmerken ervan.