Mogelijke neveneffecten van medicijnen
Een geneesmiddel nemen als je ziek bent: het lijkt de evidentie zelve als je ziektesymptomen wilt bestrijden. Het lijkt logisch om het door de arts voorgeschreven medicijn in te nemen als je wilt genezen. Maar toch is een zekere waakzaamheid geboden bij de inname van medicijnen want er kunnen ook negatieve gevolgen optreden: de zogenaamde neveneffecten of bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen erg vervelend zijn en het genezingsproces erg onaangenaam doen verlopen. Daarom is het goed om bijkomend advies te vragen aan een arts als de neveneffecten ernstig worden. Welke medicijnen kunnen welke bijwerkingen veroorzaken, en waarop moet je letten als je bepaalde geneesmiddelen inneemt?
Bijwerkingen geneesmiddelen
Al te vaak gaan we ervan uit dat geneesmiddelen alleen positieve effecten hebben voor onze gezondheid. We nemen de medicijnen omdat we willen genezen van bepaalde ziekteverschijnselen zoals bijvoorbeeld een ontsteking. Het kan gaan om symptomen van lichte aard maar ook om
symptomen die te maken hebben met ernstige aandoeningen. Om te weten wat je te wachten kan staan na het innemen van een geneesmiddel is het goed om steeds de bijsluiter goed te lezen.
Bijsluiter
De medicijnen die de arts voorschrijft hebben steeds een bijsluiter ingesloten in de verpakking. Voordat je begint met de inname van het geneesmiddel, is het aangeraden om de bijsluiter grondig te lezen. Niet alleen het gebruik en de dosis van het medicijn is erin vermeld, maar ook de mogelijke bijwerkingen of
neveneffecten. Die neveneffecten zijn doorgaans gegroepeerd als vaak voorkomende, zelden voorkomende en zeer zelden voorkomende bijwerkingen. Ook al hoef je je niet onnodig ongerust te maken door alle mogelijke complicaties te overlopen, toch komt het van pas om alles eens grondig te overlezen.
Specifieke geneesmiddelen
In deze
Bijwerkingen-special wordt er uitgebreid aandacht besteed aan enkele medicijnen in het bijzonder. Wat is hun werking en welke neveneffecten zijn er mogelijk? Enkele krachtige medicijnen die bekend staan om hun bijwerkingen, zoals cortisone en antibiotica, worden uitvoerig beschreven, aangevuld met verschillende andere geneesmiddelen. Zo worden onder meer de nonsteroïdale ontstekingsremmers Diclofenac en Ibuprofen gedetailleerd behandeld, onder meer omdat ze ook vaak gebruikt worden als pijnstiller.
Korte en lange termijn
Wie een goed beeld heeft van de medicijnen die hij neemt, zal minder snel verrast worden door eventuele bijwerkingen. Bijwerkingen treden over het algemeen pas op na een langdurige inname van het geneesmiddel, zoals bijvoorbeeld bij cortisone. Maar bij sommige medicatie voel je de
bijwerkingen meteen na de inname: zo staat antibiotica bekend om haar scherpe invloed op het spijsverteringsstelsel. Aangeraden wordt om niet alleen de bijsluiter grondig te lezen maar ook om meteen advies te vragen aan je arts als je erg veel last hebt van neveneffecten.