Verdanov » Specials » Bitcoin

Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin kopen en verkopen Bitcoin is goed op weg om een vaste plaats te veroveren op de internationale valutamarkt. Na de financiële problemen van Cyprus kende Bitcoin of BTC een felle waardestijging en intussen kan je al op vele websites betalen met Bitcoin. Deze elektronische munteenheid blinkt uit in snelheid, onafhankelijkheid en anonimiteit. Mogelijk zal BTC in de toekomst zelfs cash geld kunnen vervangen. Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van Bitcoin en hoe kan je BTC's kopen en verkopen?

Bitcoin: een revolutie op de internationale valutamarkt?

Traditioneel wordt de US dollar gezien als de wereldreservemunt. Overheden wereldwijd hebben dollarsreserves in voorraad voor onzekere tijden, en olie en andere grondstoffen worden in de Amerikaanse munt verhandeld. Intussen heeft ook de euro de ambitie om een belangrijke wereldspeler te zijn op de internationale valutamarkt. Maar door de schuldencrisis in Europa en de nasleep van de economische crisis van 2008 kregen alternatieven voor die twee munten meer aandacht. Een daarvan is Bitcoin, waarvan sommigen verwachten dat het op termijn een nieuwe belangrijke wereldmunt kan worden.

Betalen met Bitcoin

Bitcoin is een elektronische munteenheid (BTC) die kan dienen om transacties mee te doen en om mee te beleggen. Het gaat om een munt die losstaat van een centrale overheid of centrale bank en daardoor niet onderhevig is aan manipulatie. Inflatie door het bijdrukken van geld is dus niet zoals bij een fiat currency iets waar BTC onder te lijden kan hebben. Bitcoin is daarentegen een globale, wereldwijde manier van elektronisch betalen, zonder tussenkomst van een bank of staat. Met Bitcoin betalen is al mogelijk op verschillende websites.

Beleggen in Bitcoins

Bitcoins kan je kopen door de Bitcoin-software te downloaden en deel te gaan uitmaken van een peer-to-peer-netwerk. Hierin kan je van het ene Bitcoin-adres naar het andere Bitcoins overmaken op een veilige, anonieme manier. Het kopen van Bitcoins kan ook via een Bitcoin-exchange of beurs waar BTC's verhandeld worden. BTC wordt op de markt verhandeld aan de hand van haar prijs tegenover de US dollar. Net zoals bij andere munten kan je ook met Bitcoin speculeren op waardestijgingen en waardeverminderingen. Net als andere munten van de Forexhandel kan Bitcoin dus ook gebruikt worden om te beleggen en te speculeren.

Crisis in Cyprus: begin opmars Bitcoin

Waar de elektronische, virtuele munt aanvankelijk een vrij koele ontvangst kreeg bij het grote publiek, kwam er een ware ommekeer in 2013. Toen de Europese Trojka in Cyprus beslag legde op een groot deel van het spaargeld om het land van het failliet te redden, steeg plots de prijs van Bitcoin. Men gaat er dan ook vanuit dat Bitcoin een blijver kan worden op de internationale munthandel. In deze Bitcoin-Special besteden we verder bijzondere aandacht aan de voordelen en nadelen van Bitcoin. Weegt het voordeel van de onafhankelijkheid op tegen een mogelijk verbod door diezelfde overheden? En hoe veilig is het hele Bitcoin-systeem? Je leest het allemaal in deze Bitcoin-Special.