Verdanov » Specials » Bouwgrond kopen
Nuttige info en tips over geld, economie en gezondheid

Tips bij de aankoop van een bouwgrond

Tips bij de aankoop van een bouwgrond Wie zijn ideale huis wil bouwen moet eerst op zoek naar de meest geschikte plek om die droom te laten uitkomen, namelijk een goede bouwgrond. Bij de keuze van een bouwgrond is het cruciaal om met een heleboel factoren rekening te houden. Sommige kenmerken van de bouwgrond kunnen achteraf erg vervelend uitpakken als je er in het begin niet van op de hoogte was, denk bijvoorbeeld aan een erfdienstbaarheid of een mogelijke onteigening. Ook moet je kijken naar de precieze grenzen van het perceel en eventuele bouwkundige voorschriften of beperkingen die de overheid oplegt. Dit zijn factoren waar zowel de investeerder in vastgoed als de particulier die zijn huis op de grond wil bouwen rekening mee moeten houden om niet voor verrassingen komen te staan. In deze Special vind je tips bij het kopen van een bouwgrond, alsook uitleg over de bouwgrondlening.

Bouwgrond: een goede investering

Bouwgrond is alleen al door haar intrinsieke eigenschap van schaarste een interessante investering. De grond op aarde is nu eenmaal beperkt en kan niet zomaar bijgecreërd worden in geval van nood. Net zoals grondstoffen is ook bouwgrond zelf een schaars goed. Daarnaast is er een bevolkingsaangroei die alsmaar snellere vormen aanneemt waardoor meer en meer mensen op zoek zijn naar een eigen stek. Deze behoefte aan een degelijke huisvesting maakt dat bouwpromotoren, projectontwikkelaars maar ook particulieren diep in de buidel moeten tasten om een degelijk stuk bouwgrond te vinden. Als je je droomhuis wilt bouwen moet je natuurlijk eerst op zoek naar een bouwgrond die letterlijk en figuurlijk als basis kan dienen voor je stulpje.

Kenmerken van de grond

Om de vermelde redenen kan het interessant zijn voor een investeerder om te beleggen in bouwgrond om er in de toekomst een mooi rendement uit te halen. Een goed dat schaarser wordt stijgt immers in waarde en in prijs. Maar bij de aankoop van een bouwgrond zijn er heelwat bijzonderheden om in gedachten te houden, zowel voor de investeerder als voor de particulier die er zijn droomhuis op wil bouwen. Zijn er erfdienstbaarheden aan de grond verbonden? Of heeft de overheid misschien bouwplannen in de omgeving? Dit laatste is bijvoorbeeld belangrijk op het vlak van een eventuele onteigening van de bouwgrond. Daarnaast moet je ook de stedenbouwkundige voorschriften en eventuele bouwrestricties van naderbij bekijken bij de keuze van je bouwgrond.

Lenen voor bouwgrond

Eens je je "huiswerk" gemaakt hebt in verband met de kwaliteiten van de bouwgrond, kan je overgaan tot de aankoop ervan. Vermits dit om een groot bedrag gaat zullen de meeste mensen hiervoor een behoorlijk groot stuk van hun spaargeld gebruiken, ofwel een bouwgrondlening aangaan. Geld lenen om een bouwgrond te kopen kan op twee manieren: via een lening op afbetaling en via een hypothecair krediet. In deze Special vind je meer uitleg over deze twee types van bouwgrondlening. Tenslotte wordt ook uitleg gegeven bij het vinden van de meest geschikte bouwgrond, waarbij je je kan laten bijstaan door een vastgoedmakelaar.
Investeren in bouwgrond: tips bij het kopen van bouwgrond

Investeren in bouwgrond: tips bij het kopen van bouwgrond

Wie een bouwgrond wilt kopen, doet dit voornamelijk om een eigen woning te kunnen neerzetten. Maar ook als belegging worden bouwgronden gekocht. Als je een grond koopt om er je huis van je dromen te k…
Beleggen in grond: het kopen van een stuk bouwgrond

Beleggen in grond: het kopen van een stuk bouwgrond

Voor wie de rente op de spaarrekening te laag vindt en zich niet wil wagen aan onstabiele aandelen, is een belegging in bouwgrond een goed alternatief. Met een investering in bouwgrond krijg je iets t…
Bouwgrondlening: lenen om een stuk bouwgrond te kopen

Bouwgrondlening: lenen om een stuk bouwgrond te kopen

Stel je wilt een huis bouwen en je hebt je oog laten vallen op een mooi gelegen bouwgrond. Bouwgrond is tegenwoordig echter zo duur geworden dat je haast vanzelf een lening nodig hebt. Een lening aang…
Gepubliceerd door Verdanov op 09-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!