Verdanov » Specials » Eenzaamheid bestrijden

Tips om je niet alleen te voelen

Tips om je niet alleen te voelen Eenzaamheid is iets waar de meesten van ons voor vrezen. Een relatie loopt op de klippen, een vriendschap dooft uit of een partner sterft: eenzaamheid kan sneller toeslaan dan je denkt. En het bestrijden van ervan wordt des te moeilijker naarmate ze langer duurt. Hierdoor kan een soort van sociale angst ontstaan. Toch hoeft eenzaamheid niet altijd zielig te zijn: er zijn heelwat alleenwonende singles die min of meer gelukkig zijn met hun leven als alleenstaande. Welke tips kunnen van pas komen om je niet langer alleen te voelen?

Eenzaamheid tegengaan

De moderne wereld is een plaats waar vriendschappen vaak broos zijn, waar relaties snel op de klippen lopen en contacten makkelijk inwisselbaar zijn. Het succes van sociale netwerken heeft gezorgd voor een snellere communicatie met vrienden, kennissen en connecties, maar legde een hypotheek op de diepgang van die contacten. Alles gaat sneller en vlotter en net zo makkelijk als vriendschappen ontstaan gaan ze ook weer ten onder. Hierdoor voelen meer mensen zich meer eenzaam dan ze willen toegeven en proberen ze er alles aan te doen om dit vervelende gevoel tegen te gaan. Want hoe langer dit eenzame gevoel duurt, hoe groter de kans om opnieuw ontgoocheld te worden in relaties. Hierdoor kan je een sociale angst gaan ontwikkelen die absoluut te mijden is.

Van alleen tot single

Verspreid over het web, in weekbladen en in televisieprogramma's vind je lijstjes met tips om niet langer alleen te zijn. Of die tips ook tot resultaat leiden kan zelden verzekerd worden. Vaak hangt dit af van hoe je zelf tegenover je eenzaamheid staat. Voel je je echt vaak eenzaam of eerder nu en dan? Is je gevoel wel zo negatief als je misschien zou denken? Alleen zijn en alleen leven hoeft niet zo zielig te zijn als mensen vaak denken. De alleenwonende single is in de samenleving al een meer aanvaard begrip geworden dan in de twintigste eeuw. Toch hoeft een single nooit de hoop te laten varen om de ware liefde te vinden.

Eenzaamheid vergeten?

Sommige singles zijn zo aan hun leventje gewoon geraakt dat ze zich nauwelijks nog een ander leven - met een partner - zouden kunnen voorstellen. Als single beschikken ze over een vrijheid om fascinerende dingen te doen en te ontdekken wat in een vaste relatie heelwat moeilijker zou liggen. Niet voor niets bestaan er speciale vakantieformules voor singles. Het trieste gevoel van alleen te zijn kan voor een single die een druk, goed gevuld leven leidt stilaan wegdeemsteren in een verborgen uithoekje van zijn gemoed. In deze Special vind je interessante weetjes en tips om met eenzaamheid om te gaan.
Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid

Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid

Je altijd alleen voelen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je geest. Langdurig eenzaam zijn kan leiden tot chronische verlegenheid, sociale isolatie en depressie. Voor sommige me…
Gepubliceerd door Verdanov op 29-01-2015, laatst gewijzigd op 16-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.