Verdanov » Specials » Eetgedrag

Tips om bewuster en gezonder te eten

Tips om bewuster en gezonder te eten Obsitas, anorexia, emotionele eetproblemen: het zijn typische fenomenen die duiden op afwijkingen in het eetgedrag. Eetgedrag dat consequent en gezond is, is cruciaal voor een gezond lichaam. Gezonder eten en op je voeding letten geeft je op lange termijn meer kans op een goede gezondheid en verkleint de kans op ziektes. Als je erin slaagt om op een efficiënte wijze met je hongergevoel om te gaan kan je problemen als overgewicht vermijden. Welke tips kunnen zoal nuttig zijn om bewuster en gezonder te eten?

Consequent eetgedrag

Eten is voor de een iets doodgewoons en vanzelfsprekends terwijl het voor de ander een bron is van kopzorgen. Een gebrek aan eetlust, of een teveel daaraan kunnen op lange termijn negatieve gevolgen met zich meebrengen. Eetgedrag is iets dat vaak onderschat wordt als het aankomt op haar invloed op iemands gezondheid. Fastfood, vetten en suikers kunnen bij overdreven gebruik aandoeningen zoals obesitas of suikerziekte veroorzaken. En eens die aandoeningen zich ontwikkeld hebben is het moeilijk om een evenwichtige gezondheid te hebben.

Verstoorde eetlust

Eetlust die teveel naar de ene kant overhelt, kan leiden tot overgewicht, terwijl een gebrek aan eetlust aan de andere kant mogelijk met een ziekte te maken heeft. Een fysieke of mentale oorzaak kan je een spanning, een onrust bezorgen waar je eetlust onder gaat lijden. Hierdoor kan op lange termijn je weerstand ondermijnd worden waardoor de kans op nieuwe ziektes weer verhoogt. Zodoende treedt er een sneeuwbaleffect in werking waar alsmaar meer gezondheidsproblemen mogelijk zijn. Te snel teveel willen afslanken kan op dat vlak bijvoorbeeld ongewenste gevolgen veroorzaken.

Hongergevoel

Maar je hoeft niet te lijden aan aandoeningen als obesitas (overgewicht) of anorexia om inconsequent met je hongergevoel om te gaan. Ook mensen die er zich niet van bewust zijn dat ze een afwijkend eetpatroon hebben gaan vaak verkeerd om met hun hongergevoel. Ze eten onnodig veel en te snel, of ze eten om een emotioneel probleem te compenseren. In deze Eetgedrag-Special vind je tips die je meer inzicht kunnen bezorgen om bewuster en gezonder te eten. Dit kan pas als je inziet hoe je best met je eetlust en je hongergevoel omgaat.
Geen honger? Oorzaken & behandeling van gebrek aan eetlust

Geen honger? Oorzaken & behandeling van gebrek aan eetlust

Honger hebben en willen eten is een normale reactie van een lichaam dat snakt naar energie. Als je eetlust wegblijft, dan is er wat mis in je lichaam. Geen trek hebben in voedsel of het verliezen van…
Geen eetlust: oorzaken van geen trek of geen zin in eten

Geen eetlust: oorzaken van geen trek of geen zin in eten

Voldoende voedsel eten is cruciaal om te overleven en gezond te blijven. Dankzij de opgenomen energie kan je lichaam ten volle de gewenste activiteiten uitvoeren. Toch heeft niet iedereen een gezonde…
Gepubliceerd door Verdanov op 20-10-2014, laatst gewijzigd op 17-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.medipedia.be/depressie/symptomen/artikels_gebrek-energie-vermoeidheid_350
  • www.optimalegezondheid.com/help-ik-heb-geen-eetlust-meer
  • http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/afvallen-zonder-moeite-deze-etenswaren-voorkomen-een-hongergevoel/article-normal-271643.html