Verdanov » Specials » Eindejaarstips

Tips voor gezellige én gezonde feestdagen bij eindejaar

Tips voor gezellige én gezonde feestdagen bij eindejaar Kerst en nieuw is vooral een periode van eten, drinken en gezelligheid. We nodigen familie uit voor een etentje, drinken een glas alcohol meer dan anders en blijven langer wakker. Allemaal wel leuk voor het feestsfeertje, maar minder goed voor het lichaam. Indigestie, spijsverteringsproblemen en gewichtstoename zijn dan ook veel voorkomende gevolgen van eindejaarsfeestjes. Sommigen lossen dit op door na de feesten hun lichaam te laten ontgiften. Een overzicht van de gevolgen van de eindejaarsfeesten voor je gezondheid en bijhorende tips.

Kerstmis en nieuwjaar: genieten en feesten

De eindejaarsfeesten zijn de laatste jaren meer en meer een periode van lekker eten en drinken geworden. We geven mekaar geschenken en nodigen familieleden uit voor de overvloedige feestdis. "Nodig eens een eenzame uit" is een oud spreekwoord dat sommige gastheren of -vrouwen nog steeds toepassen bij kerstmis. We willen immers niet dat iemand die alleen door het leven gaat ook kerstdag alleen moet doorbrengen. Een ander typisch kenmerk van de eindejaarsperiode is het begrip "kerstmarkt". In West-Europa vind je tal van kerstmarkten die bekend zijn om de typische, winterse kerstsfeer en een bezoekje meer dan waard zijn.

Eindejaar: gezellig én gezond?

Eindejaarsfeesten zijn tegelijk ook gelegenheden van overdaad geworden. We geven mekaar veel geschenken (waarbij vooral het gebaar en niet het nut telt), we eten veel en vaak ook ongezond. Uitgebreid tafelen, proeven van de meest uiteenlopende soorten alcoholische dranken en laat opblijven: het zijn allemaal factoren die een negatieve rol kunnen spelen voor onze gezondheid. Gewichtstoename en een verzwakking van de fysieke conditie zijn de meest in het oog springende nadelen van de eindejaarsfeesten.

Gevolgen voor de gezondheid

In deze Eindejaarstips-Special vind je tal van tips voor de eindejaarsfeesten, en dit in de meest brede zin van het woord. De nadruk ligt in de eerste plaats op de gevolgen van de eindejaarsfeesten voor je gezondheid. Veel eten kan bijvoorbeeld leiden tot indigestie, wat kan gepaard gaan met spijsverteringsproblemen. Om dit te vermijden vind je alvast enkele handige tips die het eten en drinken tijdens de eindejaarsfeesten een stuk leuker én gezonder kan maken. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan een ontgiftingskuur om je lichaam helemaal te zuiveren na de decadente slemppartijen van eindejaar.

"Eindejaarsdepressie" door kerst en nieuw?

Door heel dat positieve en enthousiaste sfeertje van eindejaar kan er niettemin een tegengesteld gevoel ontstaan. Precies omdat er van je verwacht wordt dat je blij bent en je laat onderdompelen in de feestachtige kerstsfeer kan je er een afkeer van ontwikkelen. Want het hele gezellige kerstsfeertje heeft ook iets kunstmatigs en iets dwingends waar je niet onderuit kan. Mede hierdoor kunnen bij sommige mensen reacties ontstaan zoals een winterdip of kerstdip. Bij mensen die al last hebben van depressie, kunnen de symptomen soms verergeren, precies omdat de tegenstelling tussen hun somberheid en het algemene, blije sfeertje zo groot is.
Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?

Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?

De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vrolijk zijn, we worden geacht om cadeautjes te kopen en aan overvloedige feestmale…
Gepubliceerd door Verdanov op 11-12-2013, laatst gewijzigd op 22-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be