Verdanov » Specials » Facebook

Voordelen, nadelen en invloed van sociaal netwerk Facebook

Voordelen, nadelen en invloed van sociaal netwerk Facebook Wie kan er zich nog een wereld zonder Facebook voorstellen? Het sociaal netwerk heeft een zo ingrijpende plaats in de communicatie van het dagelijks leven verworven dat het onomkeerbaar lijkt. De meeste mensen checken meerdere keren per dag hun Facebookaccount op hun smartphone en lijken helemaal op te gaan in hun virtuele Facebookwereld. Criticasters wijzen graag op de nadelige gevolgen van Facebook en durven het al eens bestempelen als een "asociaal" netwerk. Daarbij komt nog dat de gebruiksvoorwaarden van Facebook erg ver gaan op het vlak van privacy. Je profielgegevens zoals foto's en berichten mogen zonder jouw toestemming gebruikt worden. Maar het lijkt erop dat de modale gebruiker van dit sociaal netwerk daar niet van wakker ligt. Een overzicht met de voordelen en nadelen van Facebook.

Vrienden maken

In de moderne tijd is technologie zodanig vanzelfsprekend geworden dat we ons nauwelijks nog een wereld zonder Google of Facebook kunnen voorstellen. Het sociaal netwerk "The Facebook" werd in 2004 opgericht als een relatief klein netwerk voor studenten. Maar toen het vanaf 2006 voor iedereen mogelijk werd om een account te openen begon een bliksemsnelle opmars. Het lidwoord "The" werd weggelaten en de magische naam Facebook was een feit. Een meerderheid van de bevolking opende een account om oude vrienden op te sporen, bestaande vriendschappen te onderhouden of om nieuwe vriendschappen te leggen. Ieder zichzelf respecterend bedrijf moest een Facebookaccount openen om bij te blijven in een snel evoluerende gemediatiseerde samenleving.

"Asociaal" netwerk?

Het succesvolle sociaal netwerk genoot mee van de stijgende populariteit van de smartphone waardoor je nog makkelijker foto's en berichten kon versturen en nieuwtjes van je Facebookvrienden volgen. Voor sommigen is het voortdurend "checken" van Facebook een automatisme geworden in hun dagelijks leven, op het randje van een ware internetverslaving. Deze constante obsessie met foto's, profielen, meningen en berichtjes leidt tot een uitvergroting van de werkelijke wereld, waardoor het verwijt van Facebook als "asociaal" netwerk niet veraf is. Er zijn tal van verhalen bekend van jongeren die gepest worden via Facebook en daarna een wanhoopsdaad plegen. Met die uitvergroting van de dagelijkse realiteit wordt best relativerend omgesprongen zodat er geen buitenproportionele gevolgen gebeuren. Net zo makkelijk als berichtjes verschijnen, net zo makkelijk worden ze weer vergeten en surft men weer mee op de golf van iets nieuws.

Facebook privacy

Daarnaast hebben criticasters ook hun bedenkingen bij de gebruiksvoorwaarden van Facebook, die alsmaar dwingender worden op het vlak van privacy. Facebook heeft bijvoorbeeld het recht om de foto's die jij op je profiel plaatst te gebruiken voor commerciële doeleinden, en dit zonder jouw toestemming te vragen. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn als je langs de weg plots een reclameboodschap opmerkt met jouw gezicht erop. Toch lijken de meeste gebruikers zich hierover niet al te veel zorgen te maken en kunnen de nadelen van Facebook voor hen niet opwegen tegen de voordelen. Tekenend hiervoor is dat het nieuwe sociaal netwerk Ello, dat prat gaat op een strenge privacy, voorlopig nog niet echt een succes is. In deze Facebook-Special een overzicht met de invloed en de voor- en nadelen van Facebook.