Verdanov » Specials » Internetverslaving

Symptomen, gevolgen en behandeling van internetverslaving

Symptomen, gevolgen en behandeling van internetverslaving Wie lukt het tegenwoordig om lange tijd zonder internetverbinding te zijn? Zowat iedereen is constant online via smartphone, tablet of pc. Je e-mails checken, een foto posten op Facebook of de actualiteit in de gaten houden: het zijn allemaal vanzelfsprekende activiteiten geworden voor de internetverslaafde jonge generatie. Die afhankelijkheid van internet kan op lange termijn leiden tot een ware internetverslaving. In deze Special een overzicht van de gevolgen van internetverslaving, aangevuld met tips om deze te behandelen.

Nooit meer offline?

Het is een omgeving die zo oneindig veel mogelijkheden biedt dat haast niemand er onberoerd bij kan blijven: het internet. Internet is in het begin van de eenentwintigste eeuw een essentieel onderdeel gaan uitmaken van ons dagelijks leven. We e-mailen, we communiceren met mekaar via sociale netwerken en we blijven in real time op de hoogte van de actualiteit. Die wondere wereld van beschikbaarheid en toegankelijkheid tot nieuws, netwerken en ontspanning maakt dat afhankelijkheid ervan op de loer ligt. De mobiele verbinding met internet via je smartphone vergroot de kans daarop alleen maar.

Waarom is het internet zo verslavend?

Die afhankelijkheid van internet kan geleidelijk aan omturnen tot een ware verslaving. Verslaving aan internet komt meer en meer voor in België en Nederland en de rest van de westerse wereld. Voortdurend in de weer zijn met e-mails nakijken, chatten en berichten versturen op Facebook of Twitter: het is die ononderbroken stroom aan activiteiten die allemaal samen je totale internetbeleving gaan voorrang geven boven het "echte" leven. De verleiding van het internet zit hem dan ook in de macht en de vrijheid die het je geeft om informatie te vergaren of te gebruiken, en de (relatief) anonieme manier waarop dat kan.

Jong en internetverslaafd

Als de virtuele wereld voorrang krijgt op de werkelijkheid, dan kan men symptomen gaan ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die van verslaving. Denk bijvoorbeeld aan ontwenningsverschijnselen als je niet online kunt, concentratieproblemen en een gebrek aan sociaal contact. Meer en meer mensen hebben hier last van, en in het bijzonder jonge kinderen en jongeren die opgroeien met "swipen" op tablets, foto's posten op sociale netwerken of chatten met vrienden. In deze Internetverslaving-Special vind je een overzicht van de symptomen van internetverslaving en manieren waarop je ermee om kan gaan.
Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips

Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips

Een laptop is een erg handig elektronisch toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Tegenover dit praktische voordeel staat wel een nadeel: de makkelijke blootstelling aan stof en vuildee…
Gepubliceerd door Verdanov op 13-10-2014, laatst gewijzigd op 15-09-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.adversus.nl/welzijn/internetverslaving.html
  • http://datanews.knack.be/ict/nieuws/10-van-de-jongeren-en-5-van-de-volwassenen-internetverslaafd-in-belgie/article-normal-291435.html
  • http://www.hbvl.be/cnt/aid1407394/een-op-tien-belgische-jongeren-is-internetverslaafd