Verdanov » Specials » Jogging

Tips om gezond en effectief te joggen

Tips om gezond en effectief te joggen Jogging blijft voor vele mensen een onmisbare uitlaatklep om de dagelijkse stress te ontvluchten. Je eens lekker afpeigeren en helemaal bezweet thuiskomen van een jogging: tal van sporters vinden het een heerlijke sportactiviteit. Fit blijven, afvallen, stress wegwerken en je algemene fysieke conditie verbeteren zijn veel gehoorde doelstellingen van mensen die aan jogging doen. Toch moet je ook rekening houden met bepaalde gezondheidsrisico’s en nadelen bij hardlopen. In deze Special vind je bovendien voedingsadvies voor als je gaat hardlopen en tips bij het gebruik van een hartslagmeter.

Joggen: je kan er zo aan beginnen

Een van de makkelijkst uit te oefenen sporten om je gezondheid te verbeteren, is joggen. Joggen is een van de eerste dingen waar je aan denkt als je iets aan je fysieke conditie wilt gaan doen. Maar ook gewicht verliezen, fit blijven en simpelweg even je hoofd leeg maken om stress weg te werken zijn vanzelfsprekende redenen om te beginnen met jogging. Om te beginnen met lopen heb je geen ingewikkelde sportuitrusting of specifiek materiaal nodig: simpele sportkledij en goede loopschoenen volstaan.

Rennen is populair

Dat gebrek aan materiaalvereisten maakt dat rennen een van de meest populaire recreatiesporten is. Van mensen die vinden dat ze “nu maar eens iets aan hun conditie moeten gaan doen” tot professionele hardlopers: allemaal zien ze joggen als ideale basis om fit te worden en dat te blijven. Niet voor niets worden er tegenwoordig zoveel loopwedstrijden georganiseerd. Maar joggen is ook een vrij intense sport waarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd moet worden. Ben je wel gezond genoeg om enthousiast te beginnen met hardlopen, of loop je te hard van stapel? En weet je hoe je je trainingsritme moet opbouwen? Dit zijn slechts voorbeelden van vragen die je je moet stellen als je begint met jogging.

Hardlopen en risico’s

Hardlopen vergt heel wat navolging van details om een effectief resultaat te hebben. Als je daar geen rekening mee houdt, of je springt nonchalant met je lichaam om, dan kan joggen ook risicovol zijn. Zo moet je in de eerste plaats denken aan stevige sportschoenen waar je voet comfortabel in zit. Voorts speelt ook voeding een belangrijke rol in het bereiken van bevredigende resultaten bij het joggen. Wat eet en drink je best voor, tijdens en na het joggen? Je vindt de antwoorden in deze Jogging-Special, aangevuld met tips om te werk te gaan met een hartslagmeter.
Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslag

Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslag

Een van de meest effectieve manieren om je conditie aan te scherpen is jogging. Als je regelmatig gaat joggen verklein je de kans op gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk en overgewicht. Joggen is t…
Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggen

Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggen

Joggen is voor veel mensen die snel fit willen worden de meest voor de hand liggende keuze. Om te gaan rennen heb je alleen een goed paar sportschoenen nodig. Bovendien is het goed voor je gezondheid…
Gepubliceerd door Verdanov op 06-10-2014, laatst gewijzigd op 29-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.runinfo.nl/sportvoeding-voor-tijdens-na.htm
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130517_066
  • http://www.runnersweb.nl/Gezondheid/Eten-en-drinken/Eten-lopen.htm