Verdanov » Specials » Longproblemen behandelen

Tips & info bij de behandeling van longaandoeningen

Tips & info bij de behandeling van longaandoeningen De longen vervullen een onmisbare rol bij de opname van zuurstof in het lichaam. Dankzij die zuurstof kan het lichaam naar behoren functioneren. Bij een longprobleem kan die functie in het gedrang komen, denk bijvoorbeeld aan longontsteking of aan rokerslong. Roken is trouwens een van de grootste boosdoeners als het gaat om longaandoeningen. Daarom is stoppen met roken cruciaal om longaandoeningen te voorkomen. Voorts kan de kans op een ontsteking van de longen verkleind worden dankzij vacccinaties. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken en symptomen van longproblemen, en waaruit bestaat de behandeling ervan?

Zuurstof opnemen

Een van de belangrijkste voorwaarden om ons lichaam te laten functioneren is het vervoer van zuurstof. Zuurstof brengt energie naar de ledematen en organen waardoor die de taken kunnen uitvoeren waarvoor ze bedoeld zijn. En het is op het vlak van zuurstof dat de longen een cruciale rol vervullen. Het zijn de longen die zuurstof opnemen uit de buitenlucht en het lichaam dus bevoorraden met energie. Als er daar een probleem optreedt dan kunnen er tal van problemen ontstaan zoals ademhalingsproblemen, ontsteking van de longen en erger: longkanker.

Van hoesten tot longkanker

Longkanker bevindt zich op het uiteinde van de schaal van ernst, als het aankomt op longaandoeningen. In deze Special wordt er dan ook bijzondere aandacht aan besteed. Maar longaandoeningen kunnen ook minder onschuldig zijn. Vaak wordt een longprobleem pas duidelijk bij aanhoudend hoesten of het ophoesten van bloed of slijm. Een longaandoening die vroeger dodelijk was maar in het begin van de eenentwintigste eeuw relatief efficiënt kan behandeld worden is longontsteking. Dankzij vaccinaties kan men de kans op longontsteking al een heel stuk verminderen.

Roken en longaandoeningen

Longaandoeningen worden op een heel rechtstreekse manier beïnvloed door de zuurstof die we tot ons nemen. In de zuurstof kunnen bacteriën voorkomen maar ook erg schadelijke stoffen zoals asbest. Een van de belangrijkste oorzaken die longaandoeningen in de hand werken is vanzelfsprekend roken. Rokers nemen vrijwillig schadelijke stoffen als nicotine en teer op die meteen schade veroorzaken in de longblaasjes. Rokershoest en rokerslong zijn typische voorbeelden van te vermijden longproblemen waar in deze Longaandoeningen-Special uitgebreide aandacht wordt gegeven.
Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen

Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen

Als je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt sneller moe. Ademhalingsklachten kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn soms chronis…
Stoppen met roken: herstel longen & gevolgen voor lichaam

Stoppen met roken: herstel longen & gevolgen voor lichaam

Dat roken slecht is voor de gezondheid, daar is zowat iedereen het over eens. Roken verhoogt de kans op longkanker en maakt de roker kwetsbaarder voor hart-en vaatziekten. Hoe langer je rookt, hoe neg…
Gepubliceerd door Verdanov op 27-01-2015, laatst gewijzigd op 05-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.consumed.nl/ziekten/3459/Long-aandoeningen