Verdanov » Specials » Medische therapieen

Overzicht van succesvolle medische therapieën

Overzicht van succesvolle medische therapieën Medische therapieën om zieke mensen te genezen kunnen meerdere kenmerken hebben. Sommige zijn kort en mild, terwijl andere therapieën lang en slopend kunnen zijn. De medische behandeling van een patiënt heeft als doel om de symptomen van de ziekte te verminderen en de pijnklachten te verlichten. Door de technologische evolutie zijn er opvallende nieuwe therapieën ontwikkeld om medische klachten te verminderen. In deze Special vind je alvast een overzicht van enkele moderne therapieën zoals bijvoorbeeld de lichttherapie via de oren.

Medische behandeling

Om zieke mensen te genezen zijn er tal van oplossingen voorhanden, gaande van een eenvoudige, eenmalige behandeling tot een langdurige, soms complexe therapie. De een is gebaat bij een korte maar krachtige medische behandeling, terwijl de ander zich moet onderwerpen aan een lange therapie waar geen eind aan lijkt te komen. Een therapie die zich eindeloos lijkt voort te slepen kan voor een patiënt soms zinloos lijken wanneer snel resultaat uitblijft. Toch heeft elke therapie haar specifieke doelstellingen en vereisten met het oog op de genezing van de patiënt.

Pijnklachten verminderen

De betekenis van therapie (afgeleid van het Griekse therapeia) kan omschreven worden als het behandelen van een zieke persoon met als doel deze te genezen. Hierbij is het de taak van de arts om de oorzaak van de ziekte trachten weg te nemen, de symptomen te onderdrukken en de pijn voor de patiënt te verlichten. Sommige therapieën zijn erg drastisch, denk aan chemotherapie in het geval van kanker, waarbij er tal van bijwerkingen kunnen optreden. Andere behandelingen zijn dan weer interessant door hun onverwachte invalshoek, wat bijvoorbeeld geldt voor lachen als therapie tegen stress.

Moderne therapieën

Ook de geneeskundige wereld staat voortdurend onder invloed van de laatste ontwikkelingen op technologisch en wetenschappelijk vlak. Hierdoor komen meer en meer nieuwe vormen van therapie in de belangstelling die op het eerste zicht de wenkbrauwen doen fronsen. Denk bijvoorbeeld aan de lichttherapie via de oren, die uitgebreid in deze Therapieën-Special besproken zal worden. Ook de klaarblijkelijk onstopbare internetrevolutie laat haar sporen na op het vlak van therapie. Zo heeft het online zoeken van psychologische hulp (en het professioneel begeleid worden door een online psycholoog) meer en meer ingang gevonden in de wereld van het internet.