Verdanov » Specials » Moderne media

Invloed van technologie en sociale media

Invloed van technologie en sociale media De opmars van het internet zorgde voor een makkelijke toegankelijkheid en een snelle verspreiding van informatie wereldwijd. Dankzij het internet als verkoopplatform kende de zakelijke en commerciële wereld een enorme vergroting van de afzetmarkt, meer bepaald door het gemak waarmee de consument online producten kan kopen. Ook voor persoonlijke informatie kwam er een canvas dankzij de ontwikkeling van de sociale media als Facebook en Twitter. Maar aan sociale media en moderne technologie zijn ook nadelen verbonden, denk bijvoorbeeld aan de bedreiging van de privacy. Op welke manier oefenen technologie en sociale media invloed uit in het dagelijks leven, en hoe kan je daarmee omgaan?

Social media of social marketing?

Het begin van de eenentwintigste eeuw wordt gekenmerkt door de schijnbaar onstuitbare opmars van nieuwe media. Dankzij sociale netwerken kunnen gebruikers van smartphone, tablet of pc op de hoogte blijven van mekaars bezigheden, gedachten en belevenissen. Tegelijk zijn social media ware goudmijnen van informatie voor commerciële bedrijven, die daar dan ook gretig van gebruik maken in het opzetten van marketingplannen. Het begrip "social media" staan dan ook niet zo veraf van "social marketing".

Internet en informatie

Die makkelijke toegankelijkheid van informatie maakt dat de gebruikers van social media supersnel nieuwsfeiten, nieuwe producten en nieuwe invloeden leren kennen. Die toegankelijkheid van informatie op een haast oneindig breed niveau heeft ervoor gezorgd dat de wereld kleiner wordt en contacten vlotter kunnen gelegd worden. Ook in de professionele en zakelijke wereld is het internet onmisbaar geworden: als je als bedrijf niet over een website beschikt dan besta je haast niet.

Voordelen en nadelen

Maar nieuwe evoluties brengen ook vaak onvoorziene gevolgen met zich mee. Elke maatschappelijke verandering of evolutie zorgt voor een vernieuwing waarvan de nadelen soms pas na verloop van tijd zichtbaar worden. Men blaast de loftrompet over de voordelen van nieuwe producten terwijl de nadelen worden geminimaliseerd. Maar door het overaanbod van (persoonlijke) informatie op internet zijn er toch wel een heleboel potentiële negatieve gevolgen aan de nieuwste technologische evolutie verbonden.

Facebook, Twitter en privacy

Denk bijvoorbeeld aan het begrip privacy als cruciaal discussiepunt in het debat van de social media. In de eerste plaats kan privacy geschonden worden doordat gebruikers van moderne media vaak niet eens nadenken over de mogelijk nefaste gevolgen van het plaatsen van privé-informatie online. Ten tweede bestaan er gevaren van buitenaf: mensen met negatieve bedoelingen die jouw persoonlijke informatie kunnen gebruiken zonder dat je dat wilt, waardoor het gebruiken van social media je een bittere bijsmaak kan bijzorgen. In deze Moderne Media-Special vind je alvast een overzicht van de voordelen en nadelen van sociale media als Facebook en Twitter, maar ook van de moderne technologie in het algemeen.
Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips

Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips

Een laptop is een erg handig elektronisch toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Tegenover dit praktische voordeel staat wel een nadeel: de makkelijke blootstelling aan stof en vuildee…
Negatieve gevolgen van een zittend leven aan de computer

Negatieve gevolgen van een zittend leven aan de computer

De computer is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Als je sociaal wilt meetellen, dan heb je een emailadres nodig. Voor de jongere generatie kan je dit zelfs uitbreiden naar een profie…
Gepubliceerd door Verdanov op 17-01-2014, laatst gewijzigd op 24-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.