Verdanov » Specials » Oliebeleggingen

Tips en info bij het beleggen in aardolie

Tips en info bij het beleggen in aardolie Beleggen in olie lijkt vooral weggelegd voor beleggers die het hoofd koel kunnen houden. Olie is immers een vrij volatiele belegging die erg afhankelijk is van de geopolitieke situatie in de wereld. Conflicten, oorlogen en economische crises kunnen van een grote invloed zijn op de prijs van petroleum. De dalende of stijgende olieprijs op de markt is iets waar de meeste investeerders en economen dagelijks rekening mee houden. Op welke manieren kan je beleggen in olie?

Petroleum als motor van de wereldeconomie

Aardolie of petroleum is een van de belangrijkste grondstoffen op aarde. Ruwe aardolie wordt in raffinaderijen verder gezuiverd tot benzine, diesel en stookolie. Het zijn deze producten die zowat elke aardbewoner nodig heeft en gebruikt in het dagelijks leven. Dankzij olie kan transport verzekerd worden, kunnen machines draaien en kunnen huizen verwarmd worden. Kortom: je kan gerust zeggen dat olie de motor is van de wereldeconomie. Daarom is het voor sommige mensen ook zo verontrustend dat er ooit een moment zal komen waarop de oliereservers op aarde uitgeput zullen geraken.

De olieprijs op de markt

Een van de gegevens waar zowel economen als beleggers zowat elke dag nauwkeurig naar speuren is de beweging van de prijs van een vat olie. Samen met de goudprijs, de koperprijs, de EUR/USD-wisselkoers en de grote beursindexen is het niveau van de olieprijs een van de grote criteria waar investeerders rekening mee houden. En trouwens niet alleen professionele beleggers, ook de gewone man in de straat heeft er belang bij om op de hoogte te zijn van de olieprijs. Je kan immers makkelijk enkele euro’s uitsparen als je de benzinetank van je wagen volgooit bij een lage olieprijs.

Beleggen in olie: tips

Olie is een van de meest volatiele beleggingen op de markt. Wie wil beleggen in olie moet over stalen zenuwen beschikken, want de olieprijs is erg volatiel. Dit komt onder meer omdat olie erg afhankelijk is van politieke en economische situatie in de wereld. Bij een onstabiele situatie in landen die veel petroleum produceren, kan de prijs van een vat olie erg snel en sterk de hoogte ingaan. Bij een trage economische groei is doorgaans het omgekeerde het geval. Beleggen in olie kan onder meer in olie zelf, in olietrackers die de olieprijs volgen, of in aandelen van bedrijven die olie ontginnen of transporteren. In deze Oliebeleggingen meer uitleg en tips om te beleggen in aardolie.