Verdanov » Specials » Pijnstillers

Pijnbestrijding en verantwoord gebruik van pijnstillers

Pijnbestrijding en verantwoord gebruik van pijnstillers Pijnstillers dienen in de eerste plaats gebruikt te worden om de pijn te verzachten. Zieke mensen die gebukt gaan onder matige, sterke en mogelijk chronische pijn kunnen erg gebaat zijn met pijnbestrijdende geneesmiddelen. Belangrijk hierbij is om afhankelijk van de pijnklachten de juiste pijnstiller te nemen en rekening te houden met mogelijke bijwerkingen. Als de pijnstiller enkel gebruikt wordt om in een roes te geraken, dan is de kans op verslaving reëel. Wanneer is het gebruik van pijnstillers verantwoord, en wanneer niet?

Pijnbestrijding

De missie van een arts is om een patiënt van zijn ziekte te genezen maar ook om zijn pijn te verlichten. Hiertoe zal de arts pijnstillende medicijnen voorschrijven die ervoor moeten zorgen dat de pijn verdwijnt of toch in ieder geval draaglijk wordt. Het toedienen van pijnstillers hangt in de eerste plaats af van de ervaring van de patiënt: klaagt de patiënt over heel veel pijn, dan zal de arts daar rekening mee houden bij het voorschrijven van een dosis. Omgekeerd zal de geneesheer een beperktere dosis adviseren als de pijn volgens de zieke nogal meevalt.

Welke pijnstiller bij welke pijn?

Maar voordat een arts in het spel voorkomt, kan je als zieke ook al lichtere pijnstillers nemen om de pijn voorlopig te verzachten. Het gaat dan om pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Bij een hevige tandpijn kan je bijvoorbeeld al een pijnstillend medicijn nemen voordat je advies vraagt aan de tandarts. Hetzelfde geldt voor pakweg hoofdpijn of keelpijn. Hoe weet je nu welke pijnstiller je kan nemen bij welke pijnklachten? In deze Pijnstillers-Special vind je het antwoord.

Bijwerkingen pijnstillers

Bijwerkingen kunnen net als bij andere geneesmiddelen ook optreden bij pijnstillers. Daarom moet je er erg voorzichtig mee omgaan, want pijnstillers zijn geen snoepjes. Steeds is er een maximaal voorgeschreven dosis die je niet mag overschrijden en steeds zijn er mogelijke neveneffecten beschreven in de bijsluiter. Lees daarom dan ook steeds de bijsluiter van het geneesmiddel voordat je beslist om ermee te beginnen. In deze Special wordt uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke bijwerkingen van enkele veel gebruikte pijnstillers.

Verslaafd aan pijnstillers

Cruciaal bij pijnstillers is dan ook het verantwoord gebruik ervan. Pijnstillers dienen alleen om de pijn te verzachten voor de zieke en niet om in een roes te komen. Mogelijk kunnen die twee wel samengaan maar dit vormt geen probleem zolang de pijnstiller genomen wordt om de pijn te verlichten. Wordt het medicijn enkel genomen om in een soort van verdoving of roes te komen door iemand die geen pijn heeft, dan is er sprake van problematisch gebruik van pijnstillers. Pijnstillers kunnen dan op lange termijn leiden tot afhankelijkheid en verslaving.

Soorten pijnstillers

Tot slot zal in deze Pijnstillers-Special aandacht gegeven worden aan de soorten pijnstillers. Want geneesmiddelen die dienen voor pijnbestrijding zijn er in verschillende soorten, gaande van lichte pijnstillers voor matige pijn, tot sterkere en uiterst sterke pijnstillers voor verdere stadia van pijn.
Ibuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffecten

Ibuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffecten

Ibuprofen is voor de meeste mensen een gekend pijnstillend medicijn, denk bijvoorbeeld aan de merknamen brufen of nurofen. Samen met paracetamol is het zowat de populairste pijnstiller. Daarnaast heef…
Pijnstiller tramadol: werking, gebruik, dosis & bijwerkingen

Pijnstiller tramadol: werking, gebruik, dosis & bijwerkingen

Tramadol is wereldwijd een van de meest bekende en meest gebruikte pijnstillers. Tramadol heeft een pijnstillende werking doordat het inwerkt op het centraal zenuwstelsel, met name het ruggenmerg en d…
Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?

Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?

Pijnklachten in de buik kunnen variëren van lichte tot gematigde en erg hevige buikpijn. Afhankelijk van de oorzaak zal er een medicijn voorgeschreven worden, aangevuld met een pijnstiller. Bij maagkl…
Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?

Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?

Tandpijn of pijn aan het tandvlees is soms zo erg dat je er 's nachts van wakker wordt. Slapeloze nachten omwille van die scherpe, doffe of kloppende pijn aan je tanden kunnen leiden tot een uitgeput…
Pijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingen

Pijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingen

Codeïne is een pijnstillend geneesmiddel dat onder meer wordt gebruikt bij zware keelpijn. Codeïne verzacht de pijn bij keelklachten en bestrijdt hoestprikkels. Het komt dan ook vaak voor in hoestdran…
Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Paracetamol is een effectief medicijn dat al jaren algemeen aanvaard wordt als pijnstillend en koortswerend geneesmiddel. Het is een pijnstiller die onder meer gebruikt wordt tegen lichte pijn zoals h…
Voltaren: tabletten, zetpil en gel - gebruik & bijwerkingen

Voltaren: tabletten, zetpil en gel - gebruik & bijwerkingen

Een van de meest bekende en meest gebruikte geneesmiddelen tegen spier- en gewrichtspijn is Voltaren. Voltaren heeft als belangrijkste bestanddeel de werkzame stof diclofenac, wat een niet-steroïdale…
Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffecten

Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffecten

Diclofenac behoort tot de geneesmiddelengroep van de NSAID's en is een van de meest gebruikte pijnstillers. Diclofenac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en is daardoor uiterst geschikt bij tal…
Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijn

Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan je dagelijkse leven erg bemoeilijken, zeker wanneer de koude de pijn nog verergert. Vermits gewrichtsklachten vaak veroorzaakt worden door een ontsteking, kan een pijnstiller aangera…
Gepubliceerd door Verdanov op 25-11-2013, laatst gewijzigd op 27-01-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.