Verdanov » Specials » Werkzaamheden aan huis

Tips bij onderhouds- en vernieuwingswerken aan je woning

Tips bij onderhouds- en vernieuwingswerken aan je woning Na verloop van tijd kunnen bepaalde onderdelen van een woning van hun schoonheid verliezen waardoor vernieuwing zich opdringt. Een dak dat aan renovatie toe is, of een gevel die eindelijk eens schoongemaakt mag worden: het zijn typische werkjes die noodzakelijk zijn om je woning in een goede en tegelijk mooie staat te houden. Toch worden deze werkzaamheden aan huis vaak uitgesteld omwille van de relatief hoge prijzen die het met zich meebrengt. Een stukadoor, een gevelreiniger of een huisschilder zijn bijvoorbeeld allemaal vaklui die bijzonder zijn in hun beroep, waardoor de prijs van het geleverde werk navenant zal zijn. Wat zijn zoal de mogelijkheden op het vlak van woningrenovatie, en met welk kostenplaatje moet je rekening houden?

Werken aan je huis

Een van de klassieke uitdrukkingen die je hoort als je het hebt over woningwerken is: "Een huis is nooit af". Ook al had je alles samen met je architect heel goed uitgedokterd en gepland bij het ontwerpen van de woning, toch blijkt er nog van alles voor verbetering vatbaar. Die vaststelling wordt vaak gedaan wanneer blijkt dat je huis of bepaalde onderdelen ervan sneller dan verwacht aan vernieuwing toe zijn. Een voorgevel die onderhevig is aan mosvorming en moet gereinigd worden, of deuren en ramen die aan een nieuwe verflaag toe zijn: het zijn twee typische voorbeelden van woningwerken die nodig zijn wanneer je huis een jaar of tien oud is.

Onderhouds-, herstellings- en vernieuwingswerken

Vaak is het ook zo dat je bij de aanvankelijke bouw van de woning bepaalde werken nog wat uitstelt omdat er op dat moment niet voldoende financiële middelen voorhanden zijn. Je geeft er op dat moment de voorkeur aan om eerst de noodzakelijke werken aan het huis te doen zodat je zo snel mogelijk kan inhuizen. Later kan je dan bijvoorbeeld kiezen om die trap te gaan overschilderen in een mooi kleurtje, of om de muren van de kelder bij te stucen. Stukadoors kunnen je ook helpen om bijvoorbeeld de schouw in de leefkamer op een bepaalde manier te verfraaien. Onderhoud, verfraaiing en herstelling zijn over het algemeen genomen de drie pijlers van woningwerken.

Kosten

Bijzonder aan woningwerken is dat je bijna voor elk ingrijpend werkje een professioneel vakman nodig hebt. Een stukadoor, een gevelreiniger of een dakdekker zijn allemaal heel specifiek gericht op hun vak, op hun bijzonder talent om aan woningen te werken. Dit brengt met zich mee dat werkzaamheden aan huis vrij kostelijk kunnen zijn; zoals gezegd stellen huiseigenaars deze werken dan ook graag uit. Maar hier knijpt het schoentje: hoe langer je wacht met onderhouds- of herstellingswerken, hoe groter de kans dat er verdere schade aan je woning ontstaat. Je kan dus maar beter kiezen voor de korte pijn en deze woningwerken niet te lang te laten aanslepen. In deze Woningwerken-Special vind je meer uitleg over specifieke werken aan woningen, aangevuld met mogelijke (gemiddelde) prijzen van vaklui.