Verdanov » Specials » Woning bouwen

Tips bij het bouwen en ontwerpen van je woning

Tips bij het bouwen en ontwerpen van je woning Plannen maken voor je droomhuis is wel leuk maar wil je ooit die ideale woning betrekken dan moeten er knopen doorgehakt worden. Bouwplannen dienen uitgewerkt te worden door een architect, die bovendien de administratieve rompslomp (oa. stedenbouwkundige vergunningen) voor zijn rekening neemt. De architect zal de concrete uitwerking van de ontwerpen en de bouwwerkzaamheden ter plekke overlaten aan de aannemer. Bij het hele bouwproces is de architect de coördinerende persoon die alles opvolgt. Welke tips kunnen zoal nuttig zijn bij het bouwen en ontwerpen van je huis?

Droomhuis bouwen

Bouwen is een vrij belangrijke aangelegenheid in een mensenleven. Het brengt een behoorlijk wat verantwoordelijkheid en kopzorgen met zich mee om je droomhuis te bouwen, maar als alles een beetje meevalt dan is het resultaat er ook naar. Eigenaar worden van een eigen stulpje waar jij en je partner het voor het zeggen hebben is een hele stap voorwaarts als het aankomt op wonen en leven. Maar voor het zover is moet er eerst een heleboel werk verricht worden en knopen doorgehakt. Bij heel het proces van plannen tekenen, ontwerpen maken en het bouwen van het huis zelf is de architect de cruciale figuur.

Architect en aannemer

De architect betrek je best al van het begin bij het hele bouwproces: zijn coördinerend vermogen zal een belangrijke rol spelen bij het effectief ten uitvoer brengen van je bouwplannen. Zelfs voor het kiezen van de bouwgrond kan je al het advies inwinnen van een architect want mogelijk zijn bijzondere kenmerken van de bouwgrond (ligging, profiel) van belang bij de werkzaamheden van de bouw. Voorts staat de architect ook in voor het papierwerk rond de bouw van het huis, denk aan stedenbouwkundige vergunningen, voorschriften en prijsoffertes van aannemers. De aannemer die uiteindelijk gekozen wordt dient de bouwplannen tot in het detail uit te voeren zodat je droomwoning werkelijkheid kan worden. In deze Special wordt aandacht besteed aan de taken van aannemer en architect.

Woningbouw: kosten

Het bouwen van een huis is een dure zaak en de meeste mensen zullen dan ook een hypotheek aangaan voor de bekostiging van ervan. Onderhandelen met je bankier over de hypotheek kan een behoorlijke slok op de borrel schelen wanneer je een betere prijs weet te bedingen. Maar ook op andere vlakken kan je redelijk wat geld uitsparen als je rekening houdt met bepaalde dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van kostelijke maar duurzame materialen tegenover goedkope maar snel slijtage vertonende materialen. Sommige mensen kiezen resoluut voor een alternatief voor de prijzige klassieke woning en laten een op maat gemaakte chalet bouwen, wat het kostenplaatje natuurlijk drastisch naar beneden haalt. In deze Woningbouw-Special vind je tips om bij de bouw van je woning je budget in evenwicht te houden.