Verdanov » Specials » Woontips

Tips om modern en comfortabel te wonen

Tips om modern en comfortabel te wonen Gezellig wonen kan alleen maar als je je ook echt thuisvoelt in je woning. Of het nu in een appartementje in ons koude klimaat is of in een rustige villa in een zonnig zuiders land, je thuis is de plek waar je je hart verloren hebt. Intussen heeft de snel evoluerende technologie gezorgd voor een interessante ontwikkeling op het vlak van wooninrichting en woonbeleving, namelijk de domotica of huisautomatisering. Hoe kan je modern, comfortabel en tegelijk spaarzaam wonen? Een overzicht.

Wooninrichting en woonbeleving

Een bekend Engels gezegde luidt dat het huis van een man zijn kasteel is. Dit betekent dat iemand zich in zijn eigen huis als een "kasteelheer" (of een koning) voelt en hij het er voor het zeggen heeft. Om je thuis te voelen in je appartement, huis, studio of villa moet het ook een beetje comfortabel ingericht zijn en aangenaam om te vertoeven. Als je 's avonds na je werk thuiskomt en de deur dichtslaat, moet je het gevoel hebben dat je in een veilig oord van geborgenheid terechtkomt. In deze Woontips-Special vind je alvast enkele leuke tips om je woning modern en comfortabel te maken, en tegelijk energie uit te sparen.

Waar is het goed om te wonen?

Comfortabel wonen is voor de ene mens een ander begrip dan de andere. Voor de een is het leuk om in een afgelegen huisje op het rustige platteland te wonen, terwijl een ander liever in een appartement woont in een bruisende wereldstad. Ook het klimaat speelt daarbij een grote rol: sommigen verkiezen een zonnig klimaat boven een noordelijk en koud klimaat. Een van de voordelen van wonen in een zonnig land is alvast dat de kosten voor energie minder hoog zijn. Spaarzaam wonen is dus een stuk moeilijker in het noorden dan in het zuiden.

Modern wonen met domotica

Domotica of huisautomatisering is het nieuwe modewoord in de wondere wereld van modern huiscomfort. Domotica (Latijn: domus: huis) komt neer op het verregaand automatiseren van het interieur van je woning. Elektronische toestellen worden zoveel mogelijk op mekaar afgestemd en centraal georganiseerd. Via afstandsbediening of touchscreen kan je ogenblikkelijk verschillende functies in huis bepalen, zoals bijvoorbeeld de temperatuur in de woonkamer of de vergrendeling van deuren. Hoe ver de moderne domotica in de toekomst zal gaan is nog onduidelijk, maar verwacht wordt dat je via je smartphone de volledige controle zal kunnen uitoefenen over de elektronica in je huis.
Appartement kopen: voordelen & nadelen van een appartement

Appartement kopen: voordelen & nadelen van een appartement

Een appartement kopen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Het belangrijkste voordeel is dat appartementen over het algemeen goedkoper zijn dan huizen. Bovendien heb…
Gepubliceerd door Verdanov op 29-06-2014, laatst gewijzigd op 16-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.inspirerend-wonen.be/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Domotica
  • http://www.niko.eu/nlbe/niko/producten/domotica-met-nikobus/