Verdanov » Specials » Zweetproblemen

Behandeling & tips bij overmatig en nachtelijk zweten

Behandeling & tips bij overmatig en nachtelijk zweten Overmatig zweten leidt vaak tot ongemak, vooral wanneer het fysiek zichtbaar is. Sociale relaties kunnen dan een stressvolle verplichting worden. Maar ook in minder zichtbare situaties, zoals bij nachtelijk zweten, kan je er veel last van hebben. Overmatig nachtelijk zweten kan je slaap danig verstoren en tot slaapstoornissen leiden. Welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling van zweetproblemen zoals onder meer zweethanden en zweetvoeten?

Veel en vaak zweten

Zweten is op zich een normale reactie van het lichaam om overtollige warmte kwijt te geraken. Dit zweten heeft als doel om het lichaam beter te kunnen laten functioneren. Het is pas wanneer je op de meest onregelmatige tijdstippen en in ongewone situaties zweet, dat je met een zweetprobleem rekening moet gaan houden. Zweten wordt dan iets dat je dagelijks leven kan gaan hinderen en sociale situaties ingewikkeld kan maken.

Nachtelijk zweten

Zweten is iets waar sommige mensen meer last van hebben dan andere. Zwaarlijvige mensen en rokers hebben doorgaans vaker last van zweetproblemen, zowel overdag als 's nachts. 's Nachts overmatig zweten kan ook samengaan met slaapstoornissen. Een verstoorde slaap leidt dan weer dan een verminderde weerstand overdag waardoor het lichaam weer sneller geneigd zal zijn om meer te zweten. Abnormaal veel zweten kan ook een gevolg zijn van het gebruik van stimulerende stoffen en dranken zoals alcohol, cafeïne, geneesmiddelen en drugs.

Zweethanden en zweetvoeten

Zweetvoeten en zweethanden zijn fenomenen die in veel gevallen samen optreden. Doorgaans hebben meerdere mensen in de familie er last van en is een overmatig sterke werking van de zweetklieren de oorzaak. Doordat zwetende, klamme handen moeilijk te verbergen zijn in sociale situaties brengt het veel ongemak met zich mee. Stress en een verminderd zelfvertrouwen gaan er dan ook vaak mee samen. In deze Zweetproblemen-Special wordt er verder ingegaan op de typische symptomen, de oorzaken en de gevolgen van zweetaandoeningen.

Zweetproblemen oplossen

Hoe kan je zweetproblemen oplossen? Dat is een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is, maar waar een individuele aanpak vereist is. Heb je vooral last van nachtelijk zweten, dan is in de eerste plaats een goede analyse van je eet- en drinkgedrag 's avonds noodzakelijk. Gaat het om een probleem van overmatig transpiereren aan handen en voeten, dan kan een aanpak met crèmes efficiënt zijn. In ernstige gevallen kan de dermatoloog specifieke behandelingen aanraden die ingrijpender zijn op medisch vlak, zoals bijvoorbeeld een behandeling met botox of elektrische ladingen.
Nachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzweten

Nachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzweten

Wie 's nachts nogal veel zweet kan zijn slaap ernstig verstoord zien. Nachtelijk zweten kan dan ook vaak leiden tot slaapproblemen. Doorgaans hebben mannen meer last van overmatig zweten tijdens de na…
Wat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handen

Wat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handen

Heb jij ook vaak last van die vervelende zweethanden? Dan weet je dat zweethanden vooral in sociale situaties erg irritant zijn. Vaak leidt dit fenomeen tot bijkomende symptomen zoals stress, psycholo…
Zweetproblemen: oorzaken van en tips bij overmatig zweten

Zweetproblemen: oorzaken van en tips bij overmatig zweten

Zweten wordt als normaal beschouwd in situaties als sport, koorts, of bij ziekte. Maar voor wie in het dagelijks leven vaak last heeft van overvloedig zweten, kan dit erg vervelend zijn. De druppels z…
Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tips

Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tips

Voeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, ammoniak of azijn. Om die reden worden zweetvoeten ook wel stinkvoeten genoemd. Z…
Gepubliceerd door Verdanov op 29-04-2014, laatst gewijzigd op 13-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/20328/2008/01/01/Ik-heb-zweethanden.dhtml
  • http://www.zweethanden.net/
  • http://www.zweethanden-zweetvoeten.info/