Verdanov » Specials » Huis isoleren

Tips bij de isolatie van je woning

Tips bij de isolatie van je woning Iedereen die maandelijks de rekeningen betaalt beseft hoe hoog de kosten van het verwarmen van een huis kunnen oplopen. Zeker in ons koude, vochtige klimaat is het niet makkelijk om de warmte in je woning te houden. Koude, vochtigheid en wind zijn de grootste boosdoeners die de temperatuur binnenshuis naar beneden doen tuimelen. Met een goed geïsoleerd huis kan je de warmte beter binnen houden én astronomisch hoge energiefacturen naar het verleden verwijzen. Een goede isolatie van muren, daken en ramen kan op dat vlak wonderen doen, maar ook vloerverwarming biedt tal van voordelen. Bovendien is isolatie ook milieuvriendelijk doordat er minder energie nodig is. Waar te beginnen als je je woning wilt isoleren? Een overzicht met tips om zuinig en goed geïsoleerd te wonen.

Geld besparen met isolatie

Iedereen die elke maand een energiefactuur moet betalen weet hoeveel kosten energie met zich meebrengt. De kosten van een woning verwarmen en deze ook warm houden nemen vooral 's winters een behoorlijke hap uit je maandelijks budget. En vermits de economie er niet zo goed voor staat zijn er meer en meer mensen die dit voelen aan hun portemonnee. Het is niet toevallig dat er veel achterstallige betalingen zijn van facturen van gas en elektriciteit want de kosten van verwarming lopen hoog op. Daarom kan het erg nuttig zijn om je huis te isoleren: je zou er van versteld staan hoe een goed geïsoleerde woning het bedrag op je factuur naar beneden kan halen.

Isolatie is milieuvriendelijk

Je financiële situatie vaart dus wel bij een degelijke isolatie van je huis. Als je je huis isoleert geniet je niet alleen van dat financiële voordeel maar je draagt ook je steentje bij aan een beter milieu. Met een goed geïsoleerde woning hoeft er immers minder energie gebruikt worden. De energiebronnen van de aarde (gas, elektriciteit) krijgen dus wat meer respijt, en ook bossen worden meer gespaard doordat er minder hout hoeft worden gebruikt voor het stoken van een kachel of open haard. Het milieuvriendelijk karakter van isoleren wordt trouwens meer en meer een troef die mensen in overweging nemen bij het bouwen, renoveren en isoleren van hun woning.

Muren en daken isoleren

Isoleren is iets dat zo algemeen en uitgebreid mogelijk in huis moet gedaan worden. Het heeft maar half zin als je je dak isoleert en tegelijk de muren, deuren en vensters onberoerd laat waardoor de wind en de koude vrij spel heeft. Isolatie doe je best overal in huis, te beginnen met het dak. Een goede dakisolatie houdt koude en vochtigheid buiten en maakt dat warmte binnenshuis blijft. Daarnaast kunnen ook nog de vloeren geïsoleerd worden via vloerverwarming en de ramen extra beschermd worden tegen koud door middel van hoogrendementsglas. Alles samen lijkt isolatie op het eerste zicht erg kostelijk omdat je een relatief grote investering moet doen. Maar op de lange termijn zal je die investering kunnen terugverdienen doordat de maandelijkse kosten van je energiefactuur significant lager zullen liggen. In deze Special info over woningisolatie en tips om zuinig te wonen.