Verdanov » Specials » Rugproblemen

Tips bij de behandeling van problemen aan de rug

Tips bij de behandeling van problemen aan de rug Pijn aan de rug komt in de drukke, technologische maatschappij van de eenentwintigste eeuw alsmaar vaker voor. Rugklachten treden vaak al op jonge leeftijd op en zetten zich verder tot op de volwassen leeftijd. Slecht behandelde rugproblemen kunnen chronisch worden, waarbij een goede therapie onontbeerlijk is. Doorgaans is het bij rugproblemen zoals hernia aangeraden om een goed evenwicht te zoeken tussen rust en beweging. Welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling van rugklachten?

Rugklachten bij jong en oud

De rug is een van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam. De rug is cruciaal voor onze houding en de mobiliteit van onze ledematen. Een probleem aan de rug zullen we dan ook meteen voelen. Een rugprobleem kan ervoor zorgen dat je bewegingsvrijheid beperkt wordt of dat pijn uitstraalt naar je benen. Het moderne leven, waarbij we veel tijd doorbrengen achter beeldschermen, zorgt er bovendien voor dat we de rug ook vaak onnodig belasten zonder dat we het beseffen. Rugklachten zijn dan ook erg frequent geworden in het begin van de eenentwintigste eeuw, en dit zowel bij volwassenen als bij jongeren. Pijn in de onderrug scoort hierbij erg hoog qua frequentie.

Oorzaken van rugproblemen

Een van de moeilijkste dingen bij het diagnosticeren van een rugprobleem is het bepalen van de juiste oorzaak. Aan de basis van rugklachten kunnen tal van oorzaken liggen zoals onder andere een spierprobleem, een hernia, of een gewrichtsprobleem. Hierbij is het voor de arts zaak om het totaalplaatje van de toestand van de patiënt goed te doorzien. Een onderscheid maken tussen hernia, ischias, jicht en andere oorzaken is zelden makkelijk, waardoor rugpijn vaak een erg onduidelijk karakter heeft in de perceptie van mensen.

Behandeling rugpijn

Moet je bij rugklachten volledige rust houden, moet je met mate bewegen of moet je vooral je rug oefenen? Dat is de cruciale vraag bij de behandeling van rugproblemen. Waar lange tijd de mening overheerste dat je zoveel mogelijk moet rusten, zijn er heel wat dokters en specialisten wiens advies naar de andere kant overhelt qua therapie. Bewegen is goed om te vermijden dat de gewrichten en de spieren van de rug niet te lui worden. Een rug die teveel stilligt kan tot bijkomende klachten leiden. De ideale therapie hangt af van patiënt tot patiënt, maar doorgaans is een evenwicht tussen beweging en rust het meest geschikt. In deze Rugproblemen-Special een overzicht van rugklachten, hun oorzaken, hun behandeling en bijhorende tips.
Pijn in de onderrug: oorzaken & tips bij lage rugpijn

Pijn in de onderrug: oorzaken & tips bij lage rugpijn

Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende aandoeningen aan de rug, vooral omdat er zoveel verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen. Lage rugpijn kan acuut en hevig optreden, maar ka…
Hernia: symptomen, remedies & behandeling discushernia

Hernia: symptomen, remedies & behandeling discushernia

Hernia is een aandoening die een heleboel mensen in het dagelijks leven treft. Stel: je heft een zwaar voorwerp op, en ineens voel je de rugpijn: de hernia heeft toegeslagen. Met hernia gaat vaak een…
Gepubliceerd door Verdanov op 10-07-2014, laatst gewijzigd op 15-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.