Verdanov » Specials » Verlegenheid

Tips om verlegenheid te overwinnen

Tips om verlegenheid te overwinnen Rood worden, blozen of niet in het openbaar durven te spreken uit angst om uitgelachen te worden: heelwat mensen hebben er wel eens last van. Deze vorm van verlegenheid is terug te brengen tot een soort van onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Om op sociaal vlak beter je mannetje te kunnen staan, is het aangeraden om assertiever te worden. Dit krikt je zelfvertrouwen op en zal je helpen je verlegenheid te overwinnen. Welke tips kunnen je zoal helpen om je verlegenheid te overwinnen?

Vaak blozen

Verlegenheid is een fenomeen dat sociaal gedrag erg kan bemoeilijken. Rood worden en blozen als je in de belangstelling komt te staan, niet durven spreken in groep, of niet durven opeisen waar je recht op hebt: het zijn allemaal symptomen van verlegenheid. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn de meeste mensen wel eens verlegen. Waar sommigen overduidelijk de symptomen van verlegenheid tot uiting brengen, slagen anderen erin om hun onzekerheid te maskeren met arrogant gedrag.

Onzeker

Cruciaal bij verlegenheid is een bepaalde soort onzekerheid en angst om in groep opgemerkt te worden. Je hebt angst om uitgelachen te worden of schrik dat je belachelijk wordt gemaakt. Verlegen mensen houden er niet van om in de belangstelling te staan of veel aandacht te krijgen. Het liefst kruipen ze terug in hun eigen hoekje. In feite gaat het om een angst om beoordeeld en/of veroordeeld te worden. Aan de basis ligt doorgaans een gebrek aan zelfvertrouwen of een minderwaardigheidscomplex.

Verlegenheid overwinnen

Er bestaat niet zoiets als één oplossing om verlegenheid te overwinnen. Wel kan je je houden aan bepaalde tips om je over je onzekerheid heen te zetten. Dat is geen eenmalige taak maar een dagelijkse oefening die je telkens weer moet herhalen. Aan je zelfvertrouwen kan je werken en ook je algemeen gevoel van welbevinden kan daar voordelen van ondervinden. Eens je zelfvertrouwen teruggewonnen kan je je stilaan gaan richten op een betere ontwikkeling van je assertiviteit.

Assertief worden

Assertiviteit is een bepaalde eigenschap die uitermate veel voordelen kan bieden in het dagelijks leven. Je mening luidop durven zeggen zonder onbeleefd te zijn, en tegelijk rustig te blijven: het is een ware kunst. Hierbij zijn een goede zelfkennis, een kalme houding en een goed gecontroleerde ademhaling belangrijk. Assertiever worden kan je leren dankzij enkele simpele tips en trucjes.
Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tips

Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tips

Rood worden of blozen is een reactie van het lichaam op een bepaalde emotie en kan erg onaangenaam zijn voor de betrokken persoon. Blozen of "blushing" is een vaak voorkomend verschijnsel bij onzekere…
Verlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnen

Verlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnen

Als je verlegen bent, kan dit erg vervelend zijn in het dagdagelijkse leven en in sociale situaties. Je kan rood worden, blozen, stamelen en gaan twijfelen aan jezelf. Sociale onzekerheid gaat vaak sa…
Assertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te worden

Assertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te worden

Assertief zijn is niet iets waar de meeste mensen een aanleg voor hebben. Veel mensen laten zich in een conflictsituatie overrompelen omdat ze onder de indruk zijn van de verbale sterkte van de ander.…
Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid

Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid

Je altijd alleen voelen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je geest. Langdurig eenzaam zijn kan leiden tot chronische verlegenheid, sociale isolatie en depressie. Voor sommige me…
Gepubliceerd door Verdanov op 22-08-2013, laatst gewijzigd op 04-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • http://www.vvm-vzw.be/
  • www.gezondheid.be/files/PDF/fold-VVM-verlegen-mensen.pdf
  • Tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Test%20verlegenheid‎
  • www.ikbenverlegen.nl/